Bij de Jimmy Nelson Foundation geloven wij dat mensen door sterk te zijn in diversiteit, enorme uitdagingen aan kunnen gaan waarmee ze worden geconfronteerd en van anderen kunnen leren hoe te leven met het grootste respect voor jezelf en anderen. De Jimmy Nelson Foundation gelooft in de kracht van het op een voetstuk plaatsen van individuen, om hen te ondersteunen en te bewonderen om hun cultureel erfgoed en hun individualiteit.
Gedurende deze interactie ontstaat een wederzijds vertrouwen, wat nodig is voor deze band en om tot die ultieme foto te komen. Deze reis leert hoe je mensen de volledige aandacht kunt geven die zij verdienen om hen in al hun glorie uiteindelijk vast te leggen op beeld.
Door enkele dagen samen intensief op te trekken, samen te eten, te dansen en te lachen met de breedste glimlach, ontstaat er een sterke band. De donkere okerkleurige strepen op de armen, door het smeersel waarmee zij zich insmeren, vormen een achterblijfsel van iedere aanraking.
Ervaar het onbekende en laat je verrassen.
De missie van de Jimmy Nelson Foundation ligt in het verlengde van het werk van de bekende fotograaf Jimmy Nelson. Jimmy’s werk brengt inheemse culturen onder de aandacht, de foundation poogt het grotere plaatje te laten zien.
Veel culturen en gemeenschappen staan onder druk as gevolg van bijvoorbeeld klimaatverandering, landhervormingen of mijnbouw. De foundation tracht wereldwijd aandacht te genereren voor de problematiek van inheemse volkeren en binnen lokale gemeenschappen het gevoel van eigenwaarde (her) aan te wakkeren. Via onderzoek, educatie en samenwerkingsprojecten probeert men de weerbaarheid tegenover de oprukkende dominante cultuur en commercie te vergroten en op termijn moet dit onder meer leiden tot een uitgebreide online bibliotheek van culturele trots.
Een aantal keer per jaar reist een kleine groep vrijwilligers daartoe naar alle uithoeken van de wereld om festivals, bijeenkomsten, bijzondere beroepen en gebruiken te documenteren die er straks misschien niet meer zullen zijn. Ook wordt samen met de mensen ter plekke gezocht naar de beste manier om ze te ondersteunen in cultuurbehoud. Een van deze projecten dit jaar was naar de Quechua in Peru tijdens het Inti Raymi festival daar, een project waar Avila een prachtige bijdrage aan heeft kunnen leveren. Kijk op onze website voor meer informatie hierover.