Welkom bij de Avila Foundation

De Avila Foundation is in 2019 opgericht en is een non-profit hulporganisatie (NGO) die projecten ondersteunt die zich inzetten voor het behoud en bescherming van onze mooie aarde op het gebied van mensen, milieu en dierenwelzijn (People, Planet & Wildlife).

 

De oorsprong van de stichting is echter al vele jaren eerder ontstaan uit de grote liefde die Tim en Hilda voor elkaar en voor onze prachtige planeet hebben met haar vele culturen, bijzondere natuur en wildlife. Tim en Hilda hebben elkaar in Venezuela leren kennen, waar de half-Venezolaanse/half-Chileense Hilda als advocate aan het werk was en de Nederlandse Tim als tourgids. Hilda werd zich als jonge advocate steeds meer bewust van het feit dat het in haar moederland moeilijk is voor vrouwen om onafhankelijk te kunnen zijn. Door slecht onderwijs, ongezonde thuissituaties en financieel onvermogen worden veel tienermeisjes zwanger of blijven veel vrouwen in gewelddadige situaties zitten. 

 

Samen met andere professionele vrouwen is ze zich gaan inzetten om tienermeisjes voor te lichten over andere mogelijkheden in het leven dan vroegtijdig huismoeder worden en om ze aan te moedigen dat ze eerst een vak gingen leren zodat zelf inkomen konden gaan verdienen. Hierdoor zouden ze niet compleet afhankelijk worden van hun partner en zouden ze meer gelijkwaardige relaties met hun partners hebben. Ook op financieel gebied zouden ze dan een beter leven kunnen hebben, waardoor hun kinderen ook weer betere toekomstmogelijkheden zouden hebben.

 

Door dit soort initiatieven is Stichting Funda Flanma ontstaan, die microkredieten aan vrouwen kon geven waarmee ze vaardigheden aanleerden om daarna een eigen onderneming te starten, zoals het openen van een eigen naaiatelier of werkzaam worden als secretaresse. Tim heeft zich van jongs af aan altijd geraakt gevoeld door verhalen over mensen die in moeilijke omstandigheden leven. Toen hij tijdens en na zijn studie zelf de wereld over ging reizen, vooral naar Latijns Amerika en Afrika, werd hij voor het eerst in zijn leven echt geconfronteerd met het zelf aanschouwen van armoede en met het bezoeken van allerlei projecten waar men tegen armoede strijd. Hij raakte vaak aan de praat met straatkindjes, gaf ze een knuffel, ging een potje met ze voetballen en doneerde, al had hij toen weinig te besteden, aan de projecten die hem raakte.

Wat Tim persoonlijk net zo aan het hart ligt is het lot van de prachtige diersoorten die onze planeet rijk is. Zijn eerste boek dat hij op zijn 6e overal mee naartoe nam was een encyclopedie over diersoorten. Zijn ouders grapten altijd dat hij bioloog zou moeten worden. In plaats daarvan ging hij de reisbranche in waar hij alsnog zijn passie voor het dierenrijk kwijt kan. Toen hij Hilda ontmoette was één van de vele dingen die hij in haar bewonderde haar ongekende strijdlust om zich in te zetten voor kansarme moeders. Hij heeft veel van haar geleerd in die strijdlust, haar geloof en ambitie. Al tijdens zijn studie toerisme droomde hij ervan ooit een reisorganisatie te starten welke bij zou dragen aan het beschermen van bedreigde diersoorten.

 

Toen hij Hilda hier tijdens hun eerste date over vertelde op haar vraag wat zijn toekomstdroom was, werd misschien wel de fundering voor voor Avila Reizen gelegd. Vijf jaar later zijn Tim en Hilda daadwerkelijk met hun eigen reisorganisatie gestart en hebben ze vanaf het allereerst begin afgesproken een klein deel van de omzet te gaan gebruiken om aan het goede doel te gaan doneren. De helft voor sociale projecten en de helft voor natuurbescherming. Zodoende werden er vanuit Avila Reizen donaties gedaan aan verschillende goede doelen, waaronder Funda Flanma en het WWF.

 

Naarmate de reisorganisatie groeide, werden de donatiebedragen hoger. Om de donaties administratief beter te verwerken en op dit gebied meer uit te kunnen breiden, werd in september 2019 de Avila Foundation opgericht; een droom voor Tim en Hilda die waarheid werd. Begin 2020 heeft de Avila Foundation samen met de bevriende stichting AmmanyA een huis aangekocht in Venezuela, in de geboorteprovincie van Hilda waar helaas al jaren een humanitaire crisis plaatsvindt. Het huis hebben we omgetoverd tot Casa Blanca, een plek waar dagelijks 80 kinderen een warme maaltijd ontvangen en gestimuleerd worden om te dromen en gelukkig te zijn. Dit project wordt door de Avila Foundation en Stichting AmmanyA gefinancierd.

 

Een mooie eerste stap voor de stichting, waarbij er hopelijk in de toekomst uiteindelijk 50% aan sociale projecten en 50% aan natuurbeschermingsprojecten gedoneerd kan worden. De corona-crisis heeft helaas sinds maart 2020 een grote impact gehad op de Avila Foundation, die tot dan toe voor haar fondsen grotendeels afhankelijk was van de vaste bijdrage die gedaan werd vanuit de geboekte reizen bij Avila Reizen. Doordat er niet meer gereisd kon worden, vielen de inkomsten praktisch geheel weg. Via nieuwsbrieven vanuit Avila Reizen, sociale media aandacht en het buurtinitiatief Eten voor Eten kwamen er gelukkig toch weer donaties binnen. Daarnaast hebben Tim en Hilda de Avila Boetiek opgezet, een webwinkel waar wereldproducten verkocht worden en waarbij geselecteerde producten 100% afdragen aan de Avila Foundation.

 

Door dit alles is het, ondanks de corona-crisis en ondanks de noodsituatie in Venezuela, in oktober 2020 gelukt om Casa Blanca te openen. Een absoluut lichtpunt in donkere tijden. Voor zowel de kinderen daar, als voor Tim en Hilda hier. Tachtig kansarme kinderen hebben nu een veilige plek om te eten, te spelen en zich te ontwikkelen. 

 

Met veel enthousiasme werken we eraan om het Casa Blanca project draaiende te houden met uitdagingen die een land als Venezuela dagelijks biedt. Voedsel, gas, water, licht, kokkinnen, begeleiders, educatie voor de kinderen & beveiliging van het huis zullen iedere maand weer betaald moeten worden. 

 

Inmiddels zijn er sinds 2023 naast Casa Blanca ook nieuwe initiatieven bijgekomen, zoals ons mooie natuurproject in samenwerking met DMO Sembalun in Indonesië en de samenwerking met Stichting Chengeta die zich inzet voor bedreigde wilde dieren in Afrika.