Casa Blanca kinderen in uniform

Casa Blanca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Het idee van een ‘Casa Blanca’
Vanwege de humanitaire crisis in Venezuela die sinds 2018 speelt hebben Stichting AmmanyA en de Avila Foundation de handen ineen geslagen om de Stichting Funda Flanma te helpen, die daar ter plaatse vrouwen, tienermoeders en kinderen die in extreme armoede leven ondersteund.

 

Stichting Funda Flanma deelde naast voedsel ook basisvoorzieningen uit, zoals tandpasta en zeep, en er werden kleine samenkomsten georganiseerd. Funda Flanma had echter geen vaste plek waar ze konden samenkomen om het eten en de producten uit te delen. Hilda Gonzalez-van der Wel leerde in 2018 Stichting AmmanyA kennen, een stichting die wereldwijd kinderen en families helpt. Samen bespraken ze wat de Venezolaanse kinderen die geholpen worden door Stichting Funda Flanma nodig hebben.

 

Een plek waar kinderen dagelijks samen kunnen komen om een warme maaltijd te kunnen eten was een grote prioriteit. Maar ze wilden daarnaast ook een plek creëren waar kinderen zorgeloos kunnen spelen, waar ze kunnen dromen over een toekomst en waar ze omringd worden door liefde. Een plek om kinderen dat te geven waar ieder kind recht op heeft: basisvoorzieningen, zorgeloosheid en liefde. Het idee om een huis aan te schaffen was geboren.

AMMANYA

AmmanyA’s visie is om de wereld mooier te maken met ‘ONE TOUCH’ at a time. Bij AmmanyA geloven wij sterk in onze ONE TOUCH-filosofie en de kracht om blijvende verandering te bewerkstelligen. We richten ons hierbij telkens op één specifieke actie met duurzame resultaten om de levens van individuen, families en gemeenschappen in ontwikkelingslanden over de hele wereld te verbeteren.

AmmanyA

Aanschaf van een huis
Vooral de kinderen in de kleinere dorpen in Venezuela hebben het erg zwaar. De twee stichtingen besloten een huis aan te schaffen waar 60 tot 80 kinderen kunnen samenkomen. Een plek waar te midden van een donkere situatie licht is voor een toekomst.

 

Het vinden en kopen van een geschikt huis was een zeer grote uitdaging. Van belang was dat het huis een goede bereikbaarheid heeft voor de kinderen. Obstakels voor het vinden van een huis was ten eerste dat je niet gemakkelijk naar Venezuela toe kan gaan om de zaken te regelen en er, door de huidige politiek in Venezuela, geen buitenlandse hulp wordt geaccepteerd van non-profit organisaties. Daarnaast hebben veel huizen geen officiële papieren, wat de koop niet mogelijk maakte.

 

Na bijna 6 maanden zoeken was er een mooi huis gevonden in Carupano, Venezuela. In januari 2020 hebben Stichting AmmanyA en de Avila Foundation het huis aangekocht.

Casa Blanca

De grote verbouwing
De verbouwing van Casa Blanca was de volgende stap. Zoals ieder groot bouwproject ging dat niet zonder problemen en boven op de vuurpijl kreeg ook Venezuela in maart 2020 te maken met het COVID-19 virus, wat de precaire situatie van het land nog zorgelijker maakte.

 

Dankzij vele liefdevolle donaties was het mogelijk om de verbouwing van Casa Blanca af te ronden door het zetten van de ramen, kozijnen en het leggen van de vloeren. Casa Blanca is 154 vierkante meter groot met toiletten voor zowel de kinderen als de volwassenen. Er is een compleet nieuwe keuken aanwezig en de hoofdruimte is ingericht met tafels waar de kinderen aan kunnen zitten. Dankzij het idee van Stichting AmmanyA is één van de kamers van grotere afmeting om die ruimte als bibliotheek te gebruiken. Een lieve donateur heeft ons gesponsord om de bibliotheek in te richten met o.a. muzikale instrumenten en speelgoed. Met veel vreugde is Casa Blanca op 11 oktober 2020 officieel geopend!

De operatie achter Casa Blanca

De operatie achter Casa Blanca wordt gerund door Stichting Funda Flanma. Er zijn koks, juffen en een conciërge in dienst en er zijn momenteel 80 kinderen die 5 dagen per week hier een warme maaltijd krijgen. De jonge kinderen komen eerst en de groep met oudere kinderen tot 12 jaar komen daarna.

 

De koks komen al vroeg in de ochtend om alles klaar te maken, waarna de eerste groep jongere kinderen om 10:00 uur voor de deur staan. De ouders zetten hun kinderen af en komen ze later weer ophalen. De juffen doen eerst activiteiten met de kinderen, passend bij hun leeftijd, zoals spelen, blokken bouwen, kleuren, etc. waarbij ze meteen kunnen kijken over wat voor talenten de kinderen beschikken, zoals muziek of tekenen, zodat die gestimuleerd kunnen worden. Zo leren ze piano of blokfluit spelen, leren ze schrijven en leren ze meer over het milieu.

Begeleiding van de juffen aan kinderen in Casa Blanca Casa Blanca kersteten

Na de warme maaltijd vertrekken de jongere kinderen en komt om 12:00 uur de oudere groep kinderen aan. Ook zij doen eerst activiteiten gevolgd door een warme maaltijd. De juffen helpen de kinderen met de activiteiten, het serveren van de maaltijden en letten erop dat de kinderen zich aan de regels van het huis houden. Drie dagen per week worden er middagactiviteiten gedaan die gericht zijn op de pubers van 10 tot 12 jaar. Zoals verschillende vaardigheden leren zoals naaien, schaken, poppen of vliegers maken, milieubewustwording.

 

Casa Blanca maakt in het dorp een groot verschil en geeft de lokale bevolking een lichtpuntje in de moeilijke tijden van het land. Casa Blanca is niet alleen bedoeld om de kinderen een warme maaltijd te geven, als een voedselbank, maar ook om de kinderen toekomstperspectief te geven. Om kinderen vaardigheden aan te leren en ze een opstap te geven voor een betere toekomst. Daarom is er in Casa Blanca ook een piano en bibliotheek aanwezig, waardoor de kinderen zich ook op muzikaal of literair gebied kunnen ontwikkelen. Casa Blanca is zodoende een plek van licht, van liefde en van dromen.

Kinderen van Casa Blanca aan het knutselen Kinderen van Casa Blanca houden zelf gemaakte popjes vast 

Casa Blanca en haar uitdagingen
De dankbaarheid is groot dat ondanks de humanitaire crisis en het COVID-19 virus het gelukt is om het Casa Blanca project te starten en draaiende te houden. Dankzij God zijn beiden stichtingen heel gelukkig met deze eerste stap! Nog steeds zijn er echter veel uitdagingen. Zo dreigt er in Venezuela nu een tekort aan gas, waardoor de koks heel zuinig moeten koken. Om de kinderen in de toekomst een warme maaltijd te kunnen blijven geven, moet er daarom een inductiekookplaat en nieuwe pannen aangeschaft worden.

 

De vaste lasten van het huis, zoals de kosten voor elektriciteit, transport van het voedsel, water en de internet verbinding, zijn ook een blijvende zorg. Vanwege de hyperinflatie die in Venezuela heerst, zijn deze kosten namelijk moeilijk in te schatten en te begroten. Casa Blanca beschikt over veel waarde, zoals de tafels, het eten en het keukengerei, waardoor het huis met zicht op de grote armoede in de regio goed beveiligd moet zijn.

 

Dromen voor de toekomst
Avila Foundation heeft nog veel dromen voor Casa Blanca. Bijvoorbeeld een dokter die 1x per maand langs kan komen om de gezondheid van de kinderen te checken. Dat kinderen kunnen leren over hygiëne en krijgen uitleg over normen en waarden die ze vanuit huis wellicht niet meekrijgen en dat iedereen over een tandenborstel beschikt. Er zijn dromen over meer sociale en psychologische hulp voor tieners die geen werk hebben en geen studie kunnen volgen en voor kinderen die voor hun ouders moeten werken, of de criminaliteit invluchten om genoeg te kunnen eten.

 

Maar ook voor de ontwikkeling van de kinderen zijn er nog veel dromen. We willen graag de kinderen muzieklessen kunnen geven en op een beamer films en documentaires afspelen over natuur en wildlife, zodat de kinderen leren over het belang van de bescherming daarvan. Dat kinderen leren hun eigen verhaal te schrijven en een dagboek bij te houden. Er zijn dromen over uitjes kunnen doen en kinderen die kunnen gaan sporten. Daarnaast zijn er praktische dromen, zoals een auto waarmee de koks naar de markt kunnen gaan, of waarmee kinderen opgehaald kunnen worden die ver weg wonen.

Kinderen van Casa Blanca spelen spelletjes Kinderen van Casa Blanca aan tafel met hun maaltijd

Momenteel wordt er van alle Casa Blanca kinderen een persoonlijk profiel opgebouwd. Waar komen ze vandaan, wie is hun familie, wat is hun thuissituatie, hoeveel broertjes en zusjes zijn er die eventueel ook naar Casa Blanca kunnen komen. Het is een droom om persoonlijke hulp te kunnen geven aan ieder kind van Casa Blanca.

 

De hoop voor het Casa Blanca project is dat het huis een plek wordt in het hart van ieder kind. Dat het leven van de kinderen hierdoor in positieve zin verandert en zodoende ook de gehele gemeenschap een betere toekomst heeft. Ondanks de vele obstakels en moeilijke tijden geloven wij er met de Avila Foundation in. Liefde is namelijk overal. God is Groot.