Het Idee van 'Casa Blanca'

Vanwege de humanitaire crisis in Venezuela die sinds 2018 speelt hebben Stichting AmmanyA en de Avila Foundation de handen ineen geslagen om de Stichting Funda Flanma te helpen, die daar ter plaatse vrouwen, tienermoeders en kinderen die in extreme armoede leven ondersteund. 

Stichting Funda Flanma deelde naast voedsel ook basisvoorzieningen uit, zoals tandpasta en zeep, en er werden kleine samenkomsten georganiseerd. Funda Flanma had echter geen vaste plek waar ze konden samenkomen om het eten en de producten uit te delen. Hilda Gonzalez-van der Wel leerde in 2018 Stichting AmmanyA kennen, een stichting die wereldwijd kinderen en families helpt. Samen bespraken ze wat de Venezolaanse kinderen die geholpen worden door Stichting Funda Flanma nodig hebben.


Een plek waar kinderen dagelijks samen kunnen komen om een warme maaltijd te kunnen eten was een grote prioriteit. Maar ze wilden daarnaast ook een plek creëren waar kinderen zorgeloos kunnen spelen, waar ze kunnen dromen over een toekomst en waar ze omringd worden door liefde. Een plek om kinderen dat te geven waar ieder kind recht op heeft: basisvoorzieningen, zorgeloosheid en liefde. Het idee om een huis aan te schaffen was geboren. 


Aanschaf van een huis
Vooral de kinderen in de kleinere dorpen in Venezuela hebben het erg zwaar. De twee stichtingen besloten een huis aan te schaffen waar 60 tot 80 kinderen kunnen samenkomen. Een plek waar te midden van een donkere situatie licht is voor een toekomst. 


Het vinden en kopen van een geschikt huis was een zeer grote uitdaging. Van belang was dat het huis een goede bereikbaarheid heeft voor de kinderen. Obstakels voor het vinden van een huis was ten eerste dat je niet gemakkelijk naar Venezuela toe kan gaan om de zaken te regelen en er, door de huidige politiek in Venezuela, geen buitenlandse hulp wordt geaccepteerd van non-profit organisaties. Daarnaast hebben veel huizen geen officiële papieren, wat de koop niet mogelijk maakte. Na bijna 6 maanden zoeken was er een mooi huis gevonden in Carupano, Venezuela. In januari 2020 hebben Stichting AmmanyA en de Avila Foundation het huis aangekocht. 


De grote verbouwing
De verbouwing van Casa Blanca was de volgende stap. Zoals ieder groot bouwproject ging dat niet zonder problemen en boven op de vuurpijl kreeg ook Venezuela in maart 2020 te maken met het COVID-19 virus, wat de precaire situatie van het land nog zorgelijker maakte. Dankzij vele liefdevolle donaties was het mogelijk om de verbouwing van Casa Blanca af te ronden door het zetten van de ramen, kozijnen en het leggen van de vloeren. 


Casa Blanca is 154 vierkante meter groot met toiletten voor zowel de kinderen als de volwassenen. Er is een compleet nieuwe keuken aanwezig en de hoofdruimte is ingericht met tafels waar de kinderen aan kunnen zitten. Dankzij het idee van Stichting AmmanyA is één van de kamers van grotere afmeting om die ruimte als bibliotheek te gebruiken. Een lieve donateur heeft ons gesponsord om de bibliotheek in te richten met o.a. muzikale instrumenten en speelgoed. Met veel vreugde is Casa Blanca op 11 oktober 2020 officieel geopend!

WhatsApp Image 2020-08-20 at 00.26.16
Avila Foundation - Casa Blanca